• Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

       Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ 

     

    Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης! Δεμένη αρμονικά με την άνοιξη και με την φύση στην καλύτερή της ώρα, με την περίτρανη νίκη της ομορφιάς και του φωτός απέναντι στο σκοτάδι καθώς η πλάση βγαίνει αναγεννημένη από την νύχτα του χειμώνα.

  • Φαίη Σκορδά @interview

    Τα τελευταία χρονιά συνηθίζω να βρίσκομαι για τις καλοκαιρινές μου διακοπές στο Πόρτο Καρράς . Γιατί πρώτον ‘’σαν την Χαλκιδική δεν έχει’’ και δεύτερον αυτός ο τόπος είχε κάτι το μαγικό.... Υπέροχη θάλασσα, εξυπηρέτηση που σε κερδίζει και θέα στο απέραντο γαλάζιο που σε ταξιδεύει...

  • ΓΛΥΚΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ Ή ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ

    Υπογράφει : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΑΣ

     

    Κλείσε τα μάτια σου και βάλε μία δόση από μέλι. Ρίξε από πάνω μπόλικα καρύδια. Την κανέλα, κράτησε την, για μυστικό. Έπειτα πιάσε και πέτα ψηλά την άχνη . Τόσο που να δώσει γύρω σου, μια εικόνα, γεμάτη από γεύσεις κι αρώματα. Μην ανοίξεις ακόμα τα μάτια σου. Δώσε χρόνο, σ’ όλες τις αισθήσεις σου, να θυμηθούν. 

  • Είναι χριστουγεννιάτικο κι είναι δέντρο. Ή μήπως όχι

    Υπογράφει : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΑΣ

    Ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν, ή καλύτερα, ελάτε να ταξιδέψουμε μέσα στο χρόνο. Βάλτε λίγο χρυσόσκονη με λίγο φαντασία και αφήστε το μυαλό να φτιάξει εικόνες. Γιατί τα Χριστούγεννα θέλουν μαγεία και το χριστουγεννιάτικο δέντρο μία δόση από αισθήσεις και διάθεση.

  • 4ο PORTO CARRAS HALF MARATHON

    Tο Porto Carras Grand Resort σε συνεργασία με την XTERRA Greece, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τη διεξαγωγή του 4ου Porto Carras Half Marathon powered by Xterra, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017 στις μοναδικές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, στη Σιθωνία Χαλκιδικής για μια μοναδική αθλητική εμπειρία για όλους, συμμετέχοντες και θεατές.

  • Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
  • Φαίη Σκορδά @interview
  • ΓΛΥΚΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ Ή ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ
  • Είναι χριστουγεννιάτικο κι είναι δέντρο. Ή μήπως όχι
  • 4ο PORTO CARRAS HALF MARATHON

Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

   Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ 

 

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης! Δεμένη αρμονικά με την άνοιξη και με την φύση στην καλύτερή της ώρα, με την περίτρανη νίκη της ομορφιάς και του φωτός απέναντι στο σκοτάδι καθώς η πλάση βγαίνει αναγεννημένη από την νύχτα του χειμώνα.

           Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας της 21ης Μαρτίου.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία. Η «Ανάσταση του Χριστού» συμβολίζει τη θέωση, τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή. Μέσω της Ανάστασης αποκτά άλλο νόημα η Ζωή και ο Θάνατος. Δεν είναι πλέον ο θάνατος το τέλος της παρούσας ζωής, αλλά ο προσωρινός αποχωρισμός της ψυχής από το σώμα.

Ακολουθώντας το χριστιανικό συμβολισμό του Πάσχα, που για πρώτη φορά καθιέρωσε ο Απόστολος Παύλος, ας δούμε το συμβολισμό και τα έθιμα της κάθε ημέρας.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων και τη ζωή του Ισραηλινού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με ένα του λόγο. Την Μ Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά ασπρίζουν  τις αυλές, βάφουν κόκκινες τις γλάστρες και φυτεύουν λουλούδια.

 

Τη ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ αναβιώνουμε δύο παραβολές: των Δέκα Παρθένων που μας διδάσκουν να είμαστε γεμάτοι από πίστη, προνοητικότητα και φιλανθρωπία, και των Ταλάντων που μας διδάσκουν να είμαστε εργατικοί και πως πρέπει να καλλιεργούμε και να ενισχύουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Πάσχα με την ολοκλήρωση της καθαριότητας του σπιτιού.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ είναι αφιερωμένη στη αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται  το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής. Την Μ Τετάρτη οι γειτονιές μοσχομυρίζουν τσουρέκια καθώς είναι η μέρα που συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν τα κουλούρια. Σε κάποιες περιοχές οι γυναίκες πάνε στο Μεγάλο Ευχέλαιο με μια σουπιέρα με αλεύρι όπου έχουν στερεωμένα τρία κεριά τα οποία καίνε κατά την διάρκεια του μυστηρίου. Έπειτα με αυτό το αλεύρι φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια.


 

Τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ έχουμε : α) Τον Ιερό Νιπτήρα, β) Τον Μυστικό Δείπνο, γ) Την Προσευχή του Κυρίου, στο Όρος των Ελαιών και δ) την Προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψη του Ιησού, την ανάκριση από τον Άννα, την άρνηση του Πέτρου και την καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα. Στα σπίτια των Χριστιανών την Μ. Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αβγά! Γι’ αυτό κ ονομάζεται και Κόκκινη Πέμπτη. Πλούσια είναι η παράδοση για τον συμβολισμό των αβγών του Πάσχα. Η παράδοση λέει πως: «Όταν είπαν πως αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δεν το πίστευε. Μια γυναίκα, που κρατούσε στο καλάθι της αυγά, φώναξε: «Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα;» Και, ω του θαύματος έγιναν!» Στην Κέρκυρα διηγούνται τα εξής: Όταν αναστήθηκε ο Χριστός, πρώτα το άκουσαν κάτι αυγά. Αμέσως άρχισαν την τρεχάλα να το διαδώσουν παντού. Από το πολύ το τρέξιμο έγιναν κατακόκκινα! Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους.

 

 

 

Τη ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ έχουμε την Κορύφωση του θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Ιησού. Είναι αφιερωμένη στη Σταύρωση και την Ταφή του Χριστού. Η Μ. Παρασκευή, είναι ημέρα πένθους, ο λαός ζει με μεγάλη κατάνυξη το Θείο Δράμα. Η νηστεία είναι αυστηρότατη ενώ συνηθίζεται οι πιστοί να πίνουν  ξίδι σε ανάμνηση των μαρτυρίων του Ιησού. Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία. Οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με άνθη της άνοιξης ενώ ψέλνουν το μοιρολόγι της Παναγίας. Όλοι προσκυνάνε τον Επιτάφιο και οι γυναίκες και τα παιδιά, «για να τους πιάσει η χάρη», περνάνε από κάτω. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφορά του Επιταφίου. Της πομπής προπορεύεται η μπάντα που παίζει πένθιμα εμβατήρια, ακολουθούν οι Ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι, και οι πιστοί που ψέλνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λιτανείας κρατώντας αναμμένα κεριά. Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα και μετά την μεταφορά του επιταφίου τον παραδίδουν στην φωτιά. Τέλος την ημέρα αυτήν συνηθίζεται η επίσκεψη στα μνήματα συγγενών και φίλων.

 

Το ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ το πρωί γιορτάζουμε: α) την Κάθοδό Του στον Άδη και την Ανάστασή Του, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», την ζωηφόρο Ανάσταση, την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο. Το Μ. Σάββατο βρίσκουμε το ομορφότερο έθιμο, το φιλί της αγάπης! Ένα φιλί συγχώρεσης και συμπόνιας για όλους αλλά και φιλί χαράς το οποίο δίνεται αμέσως μετά το ΄Χριστός Ανέστη’ . Οι πιστοί μετά τον τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας μεταφέρουν το Άγιο φως στο σπίτι τους και στρώνουν το τραπέζι με την μαγειρίτσα. Το τραπέζι αρχίζει με το τσούγκρισμα των αβγών, που με το σπάσιμο του κέλυφους έχουμε το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάσταση 


 

Την ΚΥΡΙΑΚΗ του ΠΑΣΧΑ περνάμε από τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, στην αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση. Τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας. Μοιράζονται φύλλα δάφνης που συμβολίζουν την Νίκη του Θεανθρώπου απέναντι στο θάνατο. Από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στην σούβλα ενώ γύρο από το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένεια και φίλοι με τραγούδια και χορό.

Κάθε τέλος είναι και μια αρχή! Κάθε σταύρωση και μια ανάσταση! Καλό Πάσχα!

 

υπογραφει: Bagtzoglou Efi

 

Cloudy

3°C

Θεσσαλονίκη

Cloudy

Humidity: 52%

Wind: 30.58 km/h

  • 04 Jan 2019

    Cloudy 4°C 1°C

  • 05 Jan 2019

    Snow 2°C -3°C